„Агапе“ – светионик који обасјава медијски мрак у Србији

„Емисија „Агапе“ је култна емисија и на неки начин она је икона духовности на овим просторима. Представља светионик који у овом мраку сија више од деценије,оплемењује наше душе и учи нас како да размишљамо о разним важним темама“, речи су психотерапеута Зорана Миливојевића.

Недавно је у великој сали Коларчеве задужбине промовисана књига „Агапе антологија 2“, а на промоцији су поред аутора Александра Гајшека о књизи говорили гости представљени у истој: академик Владета Јеротић, књижевница Сања Домазет, психотерапеут Зоран Миливојевић и хомеопата Лазар Трифуновић. Промоцију је отворио Српски византијски хор „Мојсије Петровић“, а програм је водио глумац Милан Михајловић.

Књижевница Сања Домазет, аутор књиге „Божанствени безбожници“, образложила је значење своје књиге посвећене великим људима који су тражили свој пут ка Богу кроз стварање уметничких дела, представљене у антологији. „У самоћи човек престаје да буде сам и срећом, то су моменти контемплације, када може разговарати са разним великим духовима читајући. Кажу да ко чита живи много живота, а ко не чита, живи само један“, објаснила је Сања Домазет, додавши да је велики поштовалац професораВладете Јеротића: „Читам га од најранијих дана, од када сам постала свесна шта је психоанализа и о чему он пише. Прва његова књига коју сам прочитала била је „Човек и његов идентитет“, тако да ми је касније било природно да пратим његов рад а сада ми је велико задовољство из срца и душе да будем део те приче. Гостовала сам неколико пута у емисији „Агапе“ и ту сам обећала да ћу написати други део књиге „Божанстевени безбожници“. Радим на књизи, обећање одржавам.“

Хомеопата Лазар Трифуновић нагласио је важност духовног изнад материјалног рекавши да је емисија „Агапе“ један од ретких путокза који пребацује наш фокус са материјалног на духовно, захваливши се Александру Гајшеку у име публике и гледалаца емисије.

Академик Владета Јеротић завршио је своје излагање реченицом: „Хришћани кажу с правом да су сви народи потенцијално изабрани. Јевреји, каже Апостол Павле, трајаће до краја света и века, а легенда каже: добар део прећи ће у хришћанство.“

На крају је реч припала домаћину Александру Гајшеку који је на почетку изразио захвалност гостима серијала „Агапе“ који више нису са нама а налазе се у књизи, и првом професионалном учитељу, господину Горану Стојићу, коме је посветио вече промоције. Посебна захвалност, у име свих, припала је академику Владети Јеротићу, који је духоном речју годинама успевао да пробуди наша успавана срца, као и свим гостима „Агапе“ серијала.

„ „Агапе“ је производ посвећен заједници и није урађен ни због једне особе посебно већ смо се трудили да нешто корисно урадимо за добробит свих. Једна од најкориснијих ствари је да осмислимо наш живот на правилан начин, јер, како каже професор Јеротић: „Прво осмисли свој живот па ћеш онда лакше да га живиш.“ “, изјавио је аутор књиге „Агапе антологија 2“, Александар Гајшек.

Извор: Београдска Недеља