Духовно вече у Шапцу

 У Саборном храму Светих Апостола Петра и Павла у Шапцу, са благословом Његовог Преосвештенства епископа шабачког отворене су зимске духовне вечери. Тим поводом уприличено је прво духовно вече на којем је промовисана књига АГАПЕ 2 – аутора Александра Гајшека.

 

У присуству епископа шабачког г. Лаврентија о књизи су говорили протођакон Љубомир Ранковић и аутор, новинар Студија Б – Александар Гајшек.  „Агапе је у раном хришћанству била трпеза на коју је свако био добродошао. Овај давни обичај постао је временом симбол универзалне хришћанске љубави. И данас се зна ко верује да нам је само љубав потребна, његова је трпеза Агапе.“ Већ пуних 11 година овим речима Александар Гајшек започиње емисију Агапе, емисију коју је започео ексклузивним интервјуом са блаженопочившим Патријархом Павлом, а наставио са чувеним академиком Владетом Јеротићем који је дуго времена био стални гост ове емисије. Глобална тема емисије је „Савремено друштво и религија“, а подтеме су биле смисао, вера, брак, смрт, вера и болест, магија и мистика, стваралаштво…. Из емисије у емисију теме су биле се низале, а емисија је постала мало је рећи „једна од најгледанијих емисија верског садржаја“. Књига АГАПЕ антологија настала је након десетогодишњег постојања емисије АГАПЕ и представља 12 емисија, 12 разговора о најважнијим темама. АГАПЕ антологија 2 настала је као наставак, будући да је прва књига показала велику заинтересованост народа за оваквим штивом.
 Гост вечери, Александар Гајшек укратко је направио приказ књиге показујући посебну пажњу према сваком имену са којим је водио разговор у емисији. Међу саговорницима емисије претворене у књигу налазе се митрополит Порфирије и Рамбо Амадеус, Јован Ћирилов и Владета Јеротић, Сања Домазет, Зоран Миливојевић и Владета Јеротић, Раша Попов, Тимоти Џон Бајфорд, Светомир Бојанин, Лазар Трифуновић, Дина Чолић Анђелковић, Бојан Јовановић и Дејан Раковић. Сва ова имена и разговори са њима из серијале Агапе преточени су у књигу АГАПЕ2 антологија.