Промовисане књиге „Звездобројци 2” и „Човек испред науке”

Вечерас је Издавачка кућа „Агапе“, у Дому Војске Србије представила два наслова „Звездобројци 2” и „Човек
испред науке”.
Александра Нинковић Ташић приредила је наставак књиге „Звездобројци” у којој су  аутобиографски записи Руђера Бошковића, Јована Цвијића, Атанасија Николића и Ивана Ђаје, док је „Човек испред науке” – књига о чудесном животу прослављеног математичара Михајла Петровића Аласа, чији су аутори Милутин Миланковић и Јеленко Михајловић.
О делима и ауторима, уз пригодне цитате, говорили су ђакон Љубомир Ранковић, професор Жарко Требјешанин, издавач Александар Гајшек и  приређивач књига Александра Нинковић Ташић.

– После великог испеха књиге „Зездобројци“, која је донела аутобиографске записе о одрастању Милутина МИланковића, Александра Нинковић Ташић нам је приредила још једно мало чудо, јер је извојила личности које имају велику културну вредност, али су биле запостављене – рекао је Александар Гајшек,који је, у својству издавача, захвалио  Александри Нинковић Ташић, што се, како је истакао,  бави помало рударским послом – да из мрака и тмине извлачи бисере који су наш животни путоказ и морални образац.

Књига „Човек испред науке“ је тек посебна прича, рекао је Гајшек – јер је, замислите, лично Милутин МИланковић писао о животу Михајла Петровића Аласа, где је у помоћ позвао и вероватно најбољег Микиног пријатеља, Јеленка МИхаиловића. Он је подсетио и на Ђајину мисао да – ништа не може бити на срећу људску, ако не почива на љубави према добру, и додао да иза те крилатице стоје сва четири „звездобројца“.

Ђакон Љубомир Ранковић, говорећи о књизи „Човек испред науке“; подсетио је на значај математике и однос владике Николаја Велимировића и Милутина Миланковића, које је сврстао у „со соли светске науке“.

Књига која је најавила два дела која су представљена вечерас, инспирисала је психолога Жарка Требјешанина да својевремено каже како су – „Звездобројци 1“ показали да има много заборављених научника и уметника, и да би о њима могла да се направи читава серија књига.

– Они нису заборављени јер њихово дело није одолело зубу времена, већ је реч о друштвеном забораву, који углавном почива на идеолошким разлозима, рекао је Требјешанин и додао да је од највећег значаја чињеница да су књиге   „Звездобројци 2” и „Човек испред науке” намењене деци и младима, који данас имају наказне а не праве узоре, које гледају на телевизији и у ријалити програмима, па им је неопходно да упознају истински позитивне узоре, како би се с њима идентификовали.

Приређивач књига Александра Нинковић Ташић, уз речи захвалности присутнима, парафразирајући владику Николаја, истакла је да  „читав овај напор међу корицама, свих ових књига, и разговори – јесу моја жеља да направимо бољу веру“.

– И радост и туга, када погледате „Звездобројце 2“, је овај заносни део,који пише Иван Ђаја, који до сада никад није био објављен. Никада, дакле, није био књига, иако звучи као лек за душу, а књига је заиста златни путоказ за дете, али је утеха за сваког човека, јер када се ово чита, ви постајете уздигнутији и бољи човек – рекла је приређивачица која је, као врхунску моралност издвојила чињеницу што су аутори, који су предмет тих дела, управо писали како би младим нараштајима оставили непролазне вредности, те да је циљ свих звездобројаца био – да олакшају пут онима који долазе за њима.

У музичком делу програма, како је Александар Гајшек рекао – у славу и част Мике Аласа, наступила је група Ођила.

Текст: Медија центар Одбрана