Jединa ауторизованa биографијa Емира Кустурице својеврсни је водич кроз филмску магију нашег најславнијег уметника.

Једна од наших најуспешнијих филмских књига у свету илустрована је са до сада необјављеним фотографијама из приватне и професионалне архиве редитеља.

“Импресиониран сам квалитетом писања у овој књизи.Чињеница да је мој анархични концепт и ирационални став спрам живота рационализован у мојим филмовима веома је добра опсервација.Написани материјал ми је помогао док сам, размишљајући о будућим пројектима, поново пролазио кроз различите фазе своје каријере”

Емир Кустурица

Емир Кустурицa: Kулт маргине прва је књига о једном југословенском синеасти која је објављена на енглеском језику (Wallflower Press, Лондон и Њујорк 2001). Такође је и једина ауторизована међу Кустуричиним биографијама. Заснована на детаљним разговорима с редитељем, његовим сарадницима и колегама (Душан Ковачевић, Мића Зајц, Срђан Тодоровић, Абас Кјаростами, Џим Џармуш, Живојин Павловић, Јован Јовановић, Желимир Жилник, Рајко Грлић, Макс Бункер), књига Емир Кустурицa: Култ маргине с временом је постала референтна: може се затећи у библиотекама и на академским курсевима широм света. Цитирана је у преко тридесет студија.

Прво домаће издање објављено је 2006. (СКЦ, Београд) а тајванско 2012. године (CTW Culture, Тајпеи). Ово је друго, допуњено српско издање.