АГАПЕ ЕМИСИЈА – ШТА СУ РЕКЛИ:

Владета Јеротић у ТВ Емисији Агапе

Академик Владета Јеротић

Нека је само неко зрно веродостојног просветитељског Духа, који је струјао ових десет година трајања емисије „Агапе“, пао на „плодно тло“ гледалаца (гледам, али видим!) и слушалаца, просвећеност – просветљеност у нашем народу биће бар мало повећана. И то ће бити довољно и задовољавајуће да бисмо пожелели даље и што дуже трајање лековитог напитка (еликсира) духовности.

Владика Порфирије у ТВ Емисији Агапе

митрополит Порфирије Перић

Емисија „Агапе“ на РТВ Студију Б, чији је аутор господин Александар Гајшек, представљала је, од од почетка приказивања посебну новину која је изненадила гледаоце свежином православне духовности. У мору профаних телевизијских садржаја, ова емисија је донела нешто квалитативно сасвим другачије: дијалог о Богу и духовности, индивидуацији, обожењу, аутентичном хришћанском персонализму, стању човека у свету и његовом спасењу.

Душан Ковачевић у ТВ Емисији Агапе

Aкаденик Душан Ковачевић

Лепим гласом и именом, Петар Краљ нам прича да је Агапе трпеза за коју су сви добродошли. И да је за трпезом љубав најважнија. Господин, Александар Гајшек, годинама дели своју трпезу са људима које гледамо и слушамо жељни нечег новог, важног и битног за живот на овој лепој и ветровитој планети. У разговорима са гостима причају се приче садашње и из давних времена – приче о нашем постанку и опстанку, испреплетане са догађајима нимало лепим за већину становника света. Казивања, исповести, сведочења, драгоцена су за људе жељне лековитог разговора. „Агапе“ је једина трпеза међу многобројним столовима препуним непотребних ствари. Једног дана, „Агапе“ ће бити поуздани сведок нашег живота почетком ХХI века.

Рамбо Амадеус у ТВ Емисији АгапеАнтоније Пушић

Емисија „Агапе“ је светионик духовности на естрадизованом медијском мору транзиционе Србије. Емисија, кроз разговоре с најумнијим људима региона, изнова и изнова доказује да је човјек прије свега духовно биће, који живи у духу, и чије су потребе прије свега духовне и симболичке. На тај начин гледаоце отријежњује, бар на тренутак, од потрошачког пијанства и пуког материјализма који красе свакодневицу.

Раша Попов у ТВ Емисији АгапеРаша Попов

Телевизија је најтривијалнији медиј. Целокупна телевизија почиње и завршава се појмовима средње општости. Да то тако не мора увек бити, доказују врло малобројне духовне и филозофске емисије. Међу те малобројне изузетке спада и серијал „Агапе“. То је поприште дијалога о човековој судбини, љубави и коби. Не мора сваки дијалог бити плодоносан. Има пропагандних дијалога какве води истакнута светска фразерка Кристијан Аманпур, има политичких округлих столова прожетих истинском бригом за људско друштво, али их има махом затрованих празнословљем (тако је говор манипулације назвао мудри Коста Тимотијевић). Луцидни човекољубиви дијалог, какав води Александар Гајшек, радо слушам чак и кад се емисија „Агапе“ репризира у пола три ноћу. Тек тада, и баш тада, открива се да је она дијалог о крајњим стварима.

Воја Билбија у ТВ Емисији Агапе

прота Војислав Билбија

На свом првом гостовању код господина Гајшека у емисији „Агапе”, дошао сам са сумњом. Сумњао сам у себе, а и у цео смисао свог наступа. Ипак, излазиле су из мене, из срца мога, искрене ријечи и редале се пуне емоција и потресних збивања, плаћених животним искуством. Тада ми се чинило да је све што сам причао збркано, разбијено и без реда… Касније, када сам све то и сам слушао и гледао, а и посматрајући кроз утиске драгих и искрених људи, изгледало је да ту мене нема. Нисам ту ја. Има само Онај, што мом мутавом говору, даде смисао и то не због мене и моје биједне сујете, него ту животну причу преведе онима што имадоше уши да чују и којима је то било потребно. Захвалан сам и благодаран Господу и вама, господине Александре, за сва три моја наступа.

Зоран Миливојевић у ТВ Емисији АгапеЗоран Миливојевић

„Агапе“ и по свом називу и по свом садржају, пажљивим избором гостију, од којих свако може понешто да научи, у нашем медијском простору делује као светионик знања и духовности. Да јесте тако, најбоље показује велики број гледаоца који не само да редовно прати телевизијске емисије, већ годинама након првог емитовања неке емисије поново је гледа захваљујући интернету. То и јесте разлог због којег је емисија „Агапе“ постала својеврсна јединствена институција ширења знања и духовности кроз електронске медије. Заслуга припада академику Владети Јеротићу и неуморном аутору емисије Александру Гајшеку.

Драган Илић у ТВ Емисији Агапе

Драган Илић

Међутим, емисију “Агапе” сам одавно опазио као несвакидашњи пример интимности током телевизијске емисије. Овим се обесмишљава шравило да “добра” ТВ емисија изискује драматизацију садржаја, да фаворизује конфликт и не трпи интроспекцију. Управо супротно, овде драматику доноси исповедни тон, али без ауторитета свештеника или терапеута. Људи се „отварају“ и говоре о најдубљим дилемама, свом интелектуалном и емоционалном развоју, породици и духовности. Савремени медији су веру одбацили као тему, али им се она враћа, данас интензивније него икада. “Агапе” је и у томе специфична емисија, јер питањима вере приступа из веома специфичног угла. више…

Дејан Раковић у ТВ Емисији АгапеДејан Раковић

Квантно-физичка парадигма омогућава проширење основа спознаја, објашњава и укључује феномене и увиде који су доскора често били игнорисани или негирани, јер се нису уклапали у класичну (у многим аспектима механицистичку) научну парадигму. Она концептуално омогућава шири холистички поглед који доводи до темељне парадигматске промене у многим пољима физике и технике, медицине и биологије, психологије и филозофије, уметности и религије – и друштва у целини. Поменути тренд је и на линији поновно пробуђеног научног интересовања за истраживање феномена свести последњих деценија (уз наговештаје појаве велике синтезе два модуса спознаје, индиректно-рационалног и директно-мистичног, у оквирима проширене квантно-холографске парадигме), где улога сваког појединца постаје незаменљива због утицаја и бриге за колективно ментално окружење, што је свакако фундаментално питање и духовног и грађанског морала. Чему већ пуну деценију упорно и ненаметљиво доприноси култна емисија „Агапе“ РТВ Студија Б, са сјајним водитељем и уредником Александром Гајшеком и сталним гостом академиком Владетом Јеротићем, уз бројне домаће и иностране госте из света религије и филозофије, науке и медицине, културе и уметности.

Светомир Бојани у ТВ Емисији Агапе

проф. др Светомир Бојанин

Низом инервјуâ, обављених с професором Јеротићем, почевши од оних божићних, празничних, од 1998. године па надаље, потом као учесник разговора у серијама Моја слика света (2000), Спознаја (2001) Александар Гајшек је освојио грађански свет гледалишта Студија Б, који су те емисије ишчекивали и пратили с великим задовољством. Онда је једнога дана, 2005. године, господин прота Петар Лукић, један од оснивача саветовалишта за ментално здравље СПЦ у Београду, прекорио свога пријатеља Александра Гајшека речима: „Зашто нам дајеш Јеротића на кашикицу?“, што је овога покренуло да удружено с доктором Јеротићем покрену серију „Агапе“. Дакле, позив на „трпезу Агапе“ свим онима „који верују да им је само љубав потребна“ (А. Гајшек).У тај први тим покретача спада свакако и владика Порфирије, тада игуман манастира Ковиљ, који им је свесрдно дао подршку и био један од првих надахнутих саговорника у овим емисијама.

Ваше кометаре о емисији можете послати на  мејл: emisija@agape.rs

Емисије Агапе можете погледати на jутјуб каналу AgapeShow 

Серијал „Агапе“ почео је у октобру 2005. године ексклузивним интервјуом с патријархом Павлом, а потом наставио са сталним гостом, академиком Владетом Јеротићем.

Глобална тема је „Савремено друштво и религија“. Подтеме су биле: смисао, вера, брак, породица, васпитање, медији, љубав, наркоманија, самоубиство, вера и болест, вера и нација, жена и мушкарац, снови, живот и смрт, магија и мистика, стваралаштво…

Жеља аутора је да покаже да хришћанство није застарело и да и те како може помоћи модерном човеку, који пати од кризе идентитета, да пронађе смисао и животну радост.

Емисија није посвећена само високообразованим људима већ свакоме ко је заинтересован да постави себи основна филозофска, религиозна и егзистенцијална питања: ко сам ја, шта је смисао мог живота, куда идем…