Пупин после сто година пред србима

У крипти Храма Светог Саве у среду увече, пред великим бројем посетилаца, представљена је књига „Споменици Јужних Словена – Пупинова борба за српско наслеђе СПЦ 1918-2018“.

 

О овом вредном делу, које је након сто година преведено са енглеског на српски језик, а у којем је познати научник бележио српске задужбине и светиње, говорили су академик Матија Бећковић, Александар Гајшек, Драгослав Бокан и приређивач Александра Нинковић Ташић. Одломке из књиге говорио је Горан Султановић.

Александар Гајшек је, читајући дугачак списак установа и удружења којима је Пупин помагао, указао на велику хуманитарну активност научника и његову жељу да у Америци представи Србе у најбољем светлу.

„Ниједан народ у историји није подигао толико задужбина и светиња колико смо ми, а оне су остале у сенци профаних здања. Пупин је ову књигу написао заједно са архитектама Константином Јовановићем и Томасом Грејемом Џексоном на енглеском како би представио страном културном свету једину легитимацију српског народа. Ова књига је доказ да један човек може да уради нешто за свој народ иако би то требало да раде институције. Зато хвала Александри“, рекао је Матија Бећковић.

Он је заједно са Нинковићевом указао на то да су бројне књиге годинама цензурисане.

„Највећа лаж била је завада између Николе Тесле и Михајла Пупина. Они су имали различита мишљења, али су се са поштовањем односили један према другом. Постоје сведочења да су се последњи пут видели када је Пупин био у болничкој постељи и тада су дуго разговарали. Срећна сам што је напокон овај комадић истине који је недостајао сада пред нама“, рекла је Александра.

Међу многобројном публиком били су списатељица Мирјана Бобић Мојсиловић, Дејан Томашевић са супругом Јеленом, бивши фудбалер Душан Савић, Вељко и Александра Гудељ и други.

 

извор: Курир

фото: Владимир Спорчић